Poetsactie 4 mei

Op 4 mei 2022 worden de struikelstenen gepoetst die in Enschede zijn gelegd voor de slachtoffers van het nazi regime. Na de oproep vorig jaar van stichting Levend Verleden Oost-Nederland werden er verspreid over de stad al vele steentjes gepoetst. Vaak ook de mensen die bij wie voor het huis of in de straat steentjes zijn gelegd. Door het poetsen van de steentjes vallen ze weer goed op zodat voorbijgangers er weer even bij stil gaan staan. 

 

De struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Op elk steentje staat de naam van een individueel slachtoffer van het nazi-regime. Het steentje, een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter, wordt geplaatst voor het laatste vrijwillige adres van het slachtoffer. 

 

Dit jaar doet ook een groep studenten van de studentenvereniging Taste mee aan de jaarlijkse poetsactie. De studenten komen op woensdagmiddag samen in het centrum om vervolgens verspreid over de stad de steentjes te poetsen. De stichting Levend Verleden Oost-Nederland, die in Enschede verantwoordelijk is voor het leggen van de steentjes juicht het initiatief van de studenten om bij te dragen aan de poetsactie toe en hoopt daarnaast wederom op brede steun vanuit de buurtbewoners rondom de gelegde steentjes.

Poets mee op 4 mei 2022

Door de invloeden van het weer vallen veel van de steentjes niet meer echt op in het trottoir. We willen u daarom vragen om niet alleen even stil te staan bij een steentje bij u in de buurt, maar ook om dat steentje met een korte poetsbeurt weer goed zichtbaar te maken.

Hoe maakt u de steentjes schoon

De steentjes zelf zijn van messing, dus daarom zijn niet alle middelen geschikt. Wat goed werkt is het oppoetsen met een schuursponsje (niet te grof) en Brasso koperpoets (a 1,90 per flesje) te verkrijgen bij elke supermarkt. Even na wrijven met een doek en wat water.

Deel uw actie op social #ikpoetsmee

Als uw een (of meerdere) steentjes heeft gepoetst, dan horen wij dat graag. Wij vragen u een foto van het gepoetste steentje te plaatsen op social media (instagram, facebook, twitter, snapchat, ..) met de hashtag #ikpoetsmee

Een overzicht van de gelegde stenen

Het leggen van de steentjes

De stichting Levend Verleden Oost-Nederland is een non-profitorganisatie en is financieel geheel afhankelijk van donaties. Helpt u ons met uw donatie om de volgende steentjes te leggen?

De poetsactie van 2021 was een succes

Hart van Enschede

1Twente

Lees het hele artikel hier.